Dijital Dünyada Sosyal Kanıt Uygulamalarıyla Fark Yaratın

Uzun bir sokakta yürüyorsunuz. Karşınıza havaya bakan bir grup insan çıkıyor. Siz de istemsizce o insanlarla birlikte havaya bakıyorsunuz. Hatta sizi gören bir başkası da sizin ardınızdan bakıyor. Havaya bakıp bir şey göremeyince o kalabalığı geride bırakıp yürümeye devam ediyorsunuz. Etrafı birden kahve kokusu sarıyor. Gözünüz istemsizce sokakta yan yana duran kahvecilere kayıyor. Kahvecilerden biri tamamen dolu. ‘Galiba en iyi kahveler burada yapılıyor hem geçen gün işyerindekiler de övmüştü.’ diyor ve o kahveciye giriyorsunuz. Kahvenizi yudumlarken telefonunuzdan bir alışveriş sitesine girip pantolon bakıyorsunuz. Az da olsa hoşunuza giden bir pantolona tıklayınca karşınıza ‘bugün bu ürünü 97 kişi satın aldı’ yazısı çıkıyor. Bu yazıyı okuduktan sonra o pantolon gözünüze daha da bir hoş gözüküyor ‘tam bana göre bu pantolon’ deyip satın al butonuna basıyorsunuz.

Dönelim en başa neden o kalabalıkla birlikte havaya baktınız, neden çok kalabalık olan kahvecinin en iyi kahveci olduğunu düşündünüz ve o pantolonu 97 kişinin satın alması neden bu kadar etkili?

Sosyal Kanıtlar Davranışları Etkiliyor

Bu durumların hepsinin bir açıklaması var. Sosyologlar, psikologlar ve yeni medya pazarlamacıları bu durumların açıklamasını sosyal kanıt olarak adlandırıyor. Sosyal kanıt, kişinin çoğunluğun yaptıklarını dikkate almasına ve çoğunluğun davranışlarını doğru olarak kabul ediyor olmasına deniyor. Kişiler dışlanma korkusu, günceli kaçırmama isteği, fark edilir olma arzusuyla çoğunluğa uygun hareket etmeye çalışıyor.

Sosyal Kanıtın 5 Türü

Uzman Kaynaklı Kanıt

“Üstümdeki kazağı sürekli olarak soruyordunuz link ekledim”,”Severek kullandığım oldukça da faydasını gördüğüm cilt bakım ürünlerinden sizin için bir link hazırladım.” Cümlelerine çok alıştık çünkü sosyal medyada sürekli duyuyoruz. Bir o kadar da seviyoruz. Alanında uzman kişilerin, influencerların ürünler hakkında yaptığı yorumlar bizim için çok önemli. Bu yorumlar yeri geliyor bize düz saçlı olmamıza rağmen ‘kıvırcık saçları çok güzel gösteren’ o tarağı satın aldırıyor.

Ünlü Kaynaklı Kanıt

Ünlüleri çok ama çok seviyoruz. Onlardan bir o kadar da etkileniyoruz. Ünlü kaynaklı kanıt yeri geliyor Banabi reklamında Safiye – Faik ikilisi şeklinde yeri geliyor Trendyol reklamında Enis Arıkan şeklinde hatta yeri geliyor pazar tezgahında “Madonna da bundan giyiyor abla” şeklinde karşımıza çıkıyor. Markalar ünlülerin arkasındaki kitleyi kendi arkalarında da görmek istiyor. Bunun için de ellerinden geleni yapıyorlar.

Kullanıcı Kaynaklı Kanıt

Yapmak istediğimiz şeyi bizden önce yapanlar bu konuda ne demiş bizim için çok önemli. Diyelim ki bir akıllı saat almak istiyoruz. Alışveriş sitesine giriyoruz ve akıllı saatin fotoğraflarına bakıyoruz. Ardından aşağıya inip akıllı saat hakkında yapılan yorumları okumaya başlıyoruz. Arka arkaya bir sürü kötü yorum okuyoruz ve kafamız karışıyor. En sonunda kendimizi “çok da iyi değilmiş ya başka bir markaya bakayım ben” derken buluyoruz. Hiç tanımadığımız o insanların deneyimlerinden yola çıkarak denemeye ya da denememeye karar veriyoruz.

Kalabalığın Bilgeliği

Kalabalığın içinde yer almayı önemsiyoruz ve bunun için çabalıyoruz. Örneğin dizi izlemek istiyor ve Netflix’e giriyoruz. Aklımızda belirli bir dizi yok, Netflix’te gezinirken gözümüz önce ‘Bugünün Top 10 Listesine’ kayıyor. Kendimizi birdenbire top 10 listenin başındaki dizinin 38. dakikasında buluyoruz.

Arkadaşların Bilgeliği

Arkadaşların bilgeliği, kişinin yakın çevresinin markaya yaklaşımını içeriyor. Yakın çevre söz konusu olduğu için düşüncelere verilen değer de bir o kadar artıyor. En yakın arkadaşınızın kirpiklerini upuzun gösteren o rimel, kuzeninizin cildine harika bir şekilde temizleyen o tonik ve arkadaşınızın öve öve bitiremediği o harika telefon sepetinize ilk eklenen ürünler arasında yerini alıyor.

Leave a Reply